A galériáról

Köszöntő

Hajdú Kata

Szeretettel köszöntöm az Abigail Galéria és Aukciós Ház honlapjának olvasóit. Galéria tulajdonosnak lenni összetett feladat. Harmonikusan ötvözi eredeti szakmám alapvető jellemzőjét, a mérnöki pontosságot, a szépséghez való vonzódást és korunk nagy lehetőségét, a gazdasági vállalkozást. Sokan határozták meg a galériás árverező legfontosabb tulajdonságát. Meggyőződésem, hogy a szakmai felkészültség, a mély emberismeret és szeretet mellett a bizalom alapvető az általam vezetett galéria tevékenységében.

Tudatosan vállalt feladatomnak tekintem a külföldön nevessé vált, de Magyarországon még nem, vagy alig ismert művészek bemutatását a hazai közönségnek. 2005-ben kezdtem a Próféták hazatérnek című kiállítás-sorozatot. Eddig több, mint negyven olyan magyar származású művész munkásságát mutattam be, akik a világ különböző részein (Franciaország, Németország, Ausztrália, Románia, Izrael) élnek és alkotnak. Ugyancsak nagy hangsúlyt fektetek az elfeledett, vagy méltatlanul elhanyagolt életművek felkutatására, bemutatására.

Rendszeresen járom Európa nagy vizuális kultúrával foglakozó kiállításait, aukcióit, az ún. artshow-kat. Célom, a magyar képzőművészet külföldi népszerűsítése mellett a nemzetközi kortárs anyagok bemutatása az Abigail Galériában.

A galéria rendszeresen kiállít külföldön, magyar kortárs művészek alkotásait mutatja be Európa számos városában, Kínában, Oroszországban, Dél-Koreában.

A műkereskedelem világában is sajnos előfordul az, hogy hamis alkotások kerülnek a piacra. Szakértő csapat segítségével gondosan vigyázok arra, hogy valamennyi árverésre kínált vagy kiállított képem eredetisége megkérdőjelezhetetlen legyen. Ügyfeleim ezért is bíznak bennem.

Hajdú Katalin

Miért az Abigail?

Igyekszem a galéria partnereit maximálisan kiszolgálni, ízlésüknek, gyűjtési szokásaiknak megfelelő alkotásokat ajánlok. Vevőkörömnek bátran merem ajánlani, hogy vásárlásaik alkalmával az esztétikai szempontokon túl, vegyék figyelembe azt, hogy a műalkotások jó befektetést jelentenek. Külön öröm számomra az, amikor fiatalokkal, sokszor életük első festményét vagy grafikáját megvásárlókkal találkozom. Ilyenkor mindig igyekszem megismerni gondolataikat, ízlésüket, és ennek megfelelően próbálok segíteni döntéseik meghozatalában. A kezdő gyűjtők ízlésvilága párosul a galéria tapasztalataival és szellemiségével. Mindennek eredményeként gyarapodik a művészetkedvelők-műgyűjtők tábora.

Úgy vélem, hogy a műkereskedelem különleges helyet foglal el a pénzpiacon. Amellett, hogy az elmúlt évtizedek tapasztalata szerint (nem csak itthon, hanem a fejlett piacgazdaságok mindegyikében), hozam szempontjából az egyik legjövedelmezőbb üzletág, esztétikai élményt is nyújt a befektetőknek. A gyűjtők között egyaránt találunk olyanokat, akik érzelmi alapon állítják össze gyűjteményeiket és olyanokat, akik befektetési pénzügyi szempontokat vesznek elsősorban figyelembe.

Mint ahogy ezt a múlt századok mutatják, az egyik legbiztosabb közép-, illetve hosszú távú befektetés a műtárgy. Komoly műtárgyak cserélnek gazdát, a megszokott gyűjteményformálódások (cserék, bővítések) mellett, új tendencia, hogy egyes gyűjtők a klasszikus anyagtól a kortársalkotások felé fordulnak, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy egy ilyen jellegű gyűjtemény értéke sokszorosára nőhet. Az ilyen váltásokhoz, illetve egy új gyűjtemény kialakításához mindenképpen érdemes szakemberek segítségét kérni.

Szaktanácsadás

A gyakorlott gyűjtőkkel is előfordul, hogy egy kép vásárlásakor elbizonytalanodnak annak eredetiségét illetően. Az egyre professzionálisabb hamisítványok sajnos első látásra még egy hozzáértőt is megtéveszthetnek. Az Abigail Galéria rendelkezik azzal a szerkesztői és technikai háttérrel, melynek segítségével kizárhatóak a tévedések. Mivel egy festmény vásárlása sokszor nagy anyagi ráfordítással jár, fontos megbizonyosodni arról, hogy valóban azt vesszük, amit szeretnénk. Az Abigail Galéria és szakértői segítségével elkerülheti azt az anyagi- és presztízs-veszteséget, ami egy kétes eredetű munka megvételekor fenyegeti önt.

Amennyiben önnek szüksége van rá, mi a szakvélemény kiadása mellett, vállalni tudjuk az adott festmény provenienciájának felkutatását, valamint meg tudjuk találni az alkotás helyét is a festő életművében.

Gyűteményépítés

Az Abigail Galéria szívesen vállalja magán- és intézményi befektetők gyűjteményének létrehozását, már meglévő festménykollekciók bővítését is.