Az 1960-ban született Helen Vergouwen 1984 és 1990 között végezte el tanulmányait a bredai Képzőművészeti Akadémián – azóta is művészetének szenteli magát.

A holland szobrász munkásságát erőteljes, nyugalmat sugalló, telt formák jellemzik. Elsősorban geometrikus alakzatokat alkalmaz, amelyeket gyakran organikus, rendhagyóbb formák segítségével tesz lágyabbá. Műveiben egymásba olvadnak a merev és a puhább, lekerekített formák, sajátos dinamizmust kölcsönözve így az alkotásoknak.

Absztrakt szobrai olyan letisztult formavilágról tanúskodnak, amely egyszerre harmonikus és szabálytalan, statikus és mozgalmas. Nagyszabású köztéri alkotásaihoz hasonlóan kisméretű, belső terekhez készült plasztikái is a monumentalitás érzetét keltik. Alkotásai – a rájuk jellemző tömbszerűségből kifolyólag – egyfajta architekturális minőséget mutatnak. Egyes művei pedig jelszerű, stilizált piktogrammákra emlékeztetnek.

Helen Vergouwen általában bronzból, fából vagy úgynevezett Cor-Ten acélból készíti el műveit. A szabadban kiállított, Cor-Tenből készült alkotások idővel egyfajta rozsdaszerű patinát nyernek, amely különleges, meleg színt és izgalmas felületeti hatásokat eredményez. Vergouwen bronzból készült szobrainál is előszeretettel játszik a különféle patinákkal – elsősorban a matt, visszafogott felületkezelést részesíti előnyben. A fém változatos elszíneződése egyfajta érzékiséget kölcsönöz műveinek.

Szobrainak szerkesztésénél a művész a formák és azok kombinációjának egyensúlyban tartására törekszik. Alkotásainak kivitelezését hosszú alkotófolyamat, előkészítő rajzok sorozata előzi meg. A művész ily módon dolgozza ki a különböző tömbök egymáshoz való viszonyulását, a tér és az űr inspiráló párbeszédét.

Vergouwen kompozíciói a térben teljesednek ki. Nem részesítenek előnyben egy bizonyos beállítást és így arra biztatják a nézőt, hogy járja őket körül és más-más szemszögből fedezze fel őket. Minden nézet különleges, izgalmas képet mutat, amelyet érdemes alaposan megismerni.

Fából készült alkotásainál más megközelítés érvényesül: ezek ugyanis általában egészen kisméretű objektek. E művek esetében nem elsősorban az egyszerű, általában szabálytalan formákra esik a hangsúly, hanem azok felületére. Kiváltképpen említésre méltóak azon fából készült alkotásai, amelyeket Vergouwen fehérre fest, majd finom, érzékeny ceruzarajzokkal egészít ki. A műtárgy felszínén megjelenített vonalak különlegessé teszik, életre keltik a formát.

A művész számos köztéri szobra található Hollandiában (Amszterdam, Schiedam, Eindhoven, Oosterhout). Rendszeresen mutatja be alkotásait egész Európában, emellett aktívan részt vesz a MADI által szervezett kiállításokon, rendezvényeken és tagja a Holland Szobrászok Egyesületének. Alkotásai számos közgyűjteményben szerepelnek, elsősorban Hollandiában.