Kicsiny Balázs 1958-ban született Salgótarjánon. 1978-tól 1982-ig végezte el a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakát, és 1982-től 1985-ig a murális szakot. 1995 és 2004 között Londonban élt, ahonnan számos magyar művészeti folyóiratnak tudósított. 2005-ben visszatért Budapestre, azóta a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tanít.
Kicsiny Balázs sokoldalú művész, a festés mellett alkot szobrokat, installációkat és videókat, valamint kurátorként is tevékenykedik.
Festészetében gyakran használ szenet vagy szénport, bányászjelképekként. 1990 és 93 között egy angol festő, Thomas Gainsborough parafrázisokat alkotott. Az olajjal festett fa alapon jelennek meg a szénből kirakott figurák, akik kontúrjait fehér vonallal jelzi. Magyar művészeket is újraértelmez, a Rákóczi-induló, Hollósy Simon után című művén intallációt alkotott vezetékkel összekötött asztalokból és alájuk függesztett csillárokból. Kedvelt motívuma az út, melyet festményein és installációin is gyakran ábrázol.
Számos kiállítása volt itthon és külföldön. 2005-ben önálló kiállítással szerepelt a Velencei Biennálé magyar pavilonjában. Itthon 2002-ben a Ludwig Múzeumban, és 2010-ben a Magyar Nemzeti Galériában volt önálló kiállítása. 2014-ben a finnországi Turku városában Aboa Vetus & Ars Nova Museum-ban nyílik retrospektív kiállítása. Művei megtalálhatók hazai és külföldi magán- és közgyűjteményekben.