Pelles Róbert: Úton

2019. november 10. - 2019. november 24.

A kiállításról

November 10-én nyílik Pelles Róbert festő, képzőművész ÚTON című kiállítása, amely az ABIGAIL Galéria és Aukciósház és a GENEZIS Kortárs Művészeti Galéria közös szervezésében jön létre a Váci utcai Millennium Center két szintjén. A kiállítás anyagát elsősorban a közelmúltban készült alkotások adják, ugyanakkor több, a művész által fontosnak ítélt és eddig „elrejett” olyan korábbi munkája is elérhetővé válik, amelyen keresztül betekintést nyerhetünk egy meglehetősen autonóm művész vívódásokkal teli alkotói életútjába.

      „Hogy a létezésben rejlő titkok feltárásának szándéka milyen megoldásokra késztetheti az alkotó művészt, arra nincsenek szabályok. Ki ki a maga választotta utat járva tehet kísérletet, hogy személyes inspirációi és képességei mentén leírja, megkomponálja, vászonra álmodja, kitöltve azt az űrt, amit a Teremtő talán azért hagyott meg az ember számára, hogy reményt keltve emlékeztesse a szükségszerű végben rejtőző végtelenségre, hallhatatlanságra.

Engedi „teremteni”, mert szeretné, hogy közelebb kerülhessünk hozzá. Ha megérteni nem is, de megérezni képesek legyünk valamit a szándékaiból, világa felfoghatatlan dimenzióiból. Ez az adomány segíthet élni itt a földön. Felemel, kitárja a lelket, nyitottá tehet bennünket egymás felé, és persze segít megismerni önmagunkat.

Pelles Róbert igazi hivatástudattal teszi a dolgát. Kora reggeltől késő estig áll a vászon előtt, nap mint nap, hosszú évek óta, reménykedve, hogy megfejthet valamit a „titokból”. Maga mögött hagyta a racionalitást, a számító gondolkodást, amikor grafikus designerből festővé válva ecsetet ragadott. Ösztönös alkotóként az útkeresés hosszú volt, és talán sohasem ér véget számára, de megvolt a pillanat, amikor megérezte, hogy hazatalált. Megszületett TISZTA PILLANAT című alkotása, amely új kezdetet jelentett, stiláris értelemben is meghatározó jelentőségűvé vált.

Megérzett valamit abból a világból, amely nem kézzelfogható, nem találhatunk rá, ha pusztán arra tekintünk, ami körülvesz bennünket. Ez az univerzum csak benne létezik, de boldoggá teszi, ha betekintünk és a magunkénak érezzük. És ez könnyen megtörténik, ami annak a kivételes szakmaisággal létrehozott harmóniának köszönhető, amely minden Pelles festmény közös jellemzője. Kényszerűen létrejött kompozícióiban ritkán találunk nyomasztó elemeket, de ez nem tudatos döntés eredménye. Egyszerűen erre van szüksége ahhoz, hogy kiszakadjon abból a számára anarchikus, értékeket vesztett világból, amelyben sokak számára a primitív jelenlét, a nyomasztó agresszivitás vált követendő mintává.” 

David. E. Coleman

Megnyitó 2019. november 10. 16:00